Naprawa płyt indukcyjnych

Rozwiążemy Twoje problemy z Indukcją!

Naprawa płyt indukcyjnych

W większości uszkodzeń płyt indukcyjnych nie ma potrzeby wymiany kolosalnie drogich modułów elektronicznych. Dzięki wiedzy i  doświadczeniu w tego typu naprawach przywracamy "do życia" zepsute płyty znacznie taniej niż autoryzowane serwisy, koszt naprawy w naszym serwisie to 200-300zł. Wykonujemy naprawy "indukcji" powszechnie znanych firm. Jeśli posiadasz uszkodzoną płytę indukcyjną skontaktuj się z nami! Zdiagnozujemy elektronikę i podamy dokładny koszt naprawy - nie pobieramy opłat za diagnozę.  Dzięki naszej ofercie poszerzyliśmy już liczne grono zadowolonych klientów.


Szybka naprawa i zero problemu!

Zapraszamy do współpracy. W przeciwieństwie do większości serwisów, potrafimy poradzić sobie z naprawą modułów elektronicznych – minimalizując tym samym ponoszone przez Państwa koszty gwarantując wysoką jakość i trwałość naprawy kuchni indukcyjnej.

Nie posiadamy w ofercie szyb ceramicznych do płyt indukcyjnych.


Wskazówki dotyczące dostarczenia płyty

Przed demontażem płyty indukcyjnej proszę zapisać na kartce lub wykonać zdjęcie telefonem i zachować kolejność przewodów  płyta <- gniazdo zasilające. Zapobiegnie to późniejszym problemom w podłączeniu płyty. Nieprawidłowe podłączenie jest częstą przyczyną uszkodzenia nowych płyt, których skutki także usuwamy. 

Diagnoza

Diagnoza jest zawsze darmowa! Nie ma obowiązku zlecenia naprawy, jeżeli koszt naprawy okaże sie za wysoki poinformujemy o tym fakcie.


Naprawiamy płyty następujących producentów:


Najczęściej pojawiające się awarie płyt indukcyjnych:

☞ Płyta indukcyjna spowodowała wybicie bezpieczników lub wybija przy każdym włączeniu do sieci.

☞ Płyta indukcyjna uszkodzona na skutek złego podłączenia do instalacji elektrycznej.

☞ Płyta indukcyjna nie działa po burzy, nie można włączyć.

☞ Płyta indukcyjna Amica, Whirlpool lub Teka nie wykrywa (nie widzi) garnków stale lub czasami. 

☞ W płycie indukcyjnej Amica nastąpił "rozbłysk", od tego czasu nie wykrywa garnka na jednym lub dwóch polach.

☞ Nie działa jedna strona płyty indukcyjnej Mastercook, nie reaguje na dotyk (słychać tylko brzęczyk).

☞ Płyta indukcyjna Mastercook wyświetla błąd F0 na lewej lub prawej stronie.

☞ Płyta indukcyjna Mastercook całkowicie nie reaguje na dotyk.

☞ Płyta indukcyjna Teka wyświetla błąd E4 na jednym lub kilku polach.

☞ Uszkodzenie "kuchenki" indukcyjnej przez przegrzanie obwodów płyty - jest to częsta przyczyna awarii. Pod płytą indukcyjną należy zapewnić dobrą wentylację powietrza (przestrzeń pod płytą nie powinna być szczelnie zamknięta), szczególnie dotyczy to montażu płyty tradycyjnie nad piekarnikiem.   

FAQ


Płyta indukcyjna

Naprawy płyt indukcyjnych

Historia płyt indukcyjnych sięga lat siedemdziesiątych XX wieku. Wtedy pierwsze płyty indukcyjne pojawiły się w amerykańskich domach i restauracjach. Dziś kuchenki indukcyjne wypierają z rynku kuchnie gazowe i ceramiczne. Za kilka lat będziemy świadkami dominacji płyt indukcyjnych nad pozostałymi płytami grzewczymi dostępnymi na rynku.
Najpierw urządzenia te pojawiały się jako kuchenki przenośne- jedno-palnikowe. Choć określenie palnik jest tu co najmniej nie na miejscu. Dlaczego? Przeczytaj dalej.


Jak działa płyta indukcyjna?

Urządzenie działa na zasadzie indukcji elektromagnetycznej, korzystając z tzw. cewki indukcyjnej. Wnętrze współczesnej kuchni indukcyjnej najeżone jest elektronicznymi elementami i nie przypomina tradycyjnej płyty ceramicznej czy gazowej. Pomiędzy powierzchnią płyty, a umieszczonym na niej naczyniem wytwarza się pole magnetyczne. To z kolei wytwarza prądy wirowe w naczyniu, które w efekcie ulega nagrzaniu. Szklana płyta nie nagrzewa się, ponieważ indukcja oddziałuje tylko na metal ferromagnetyczny, czyli taki, do którego przywiera magnes (test z magnesem to dobry sposób na sprawdzenie, czy dany garnek nadaje się do kuchni indukcyjnej). Pole indukcyjne dodatkowo wytwarza ciepło (tym samym zużywa energię) tylko jeśli jest w bezpośrednim kontakcie z metalowym naczyniem, do którego wielkości się dostosowuje. Jeśli na włączonej płycie indukcyjnej rozlejemy cokolwiek- nic się nie stanie. Płyta jest praktycznie zimna.


Energia elektryczna

Płyta indukcyjna ma bardzo wysoką sprawność. Oto porównanie z innymi kuchenkami:
- płyta indukcyjna – 90%
- płyta ceramiczna – 60%
- płyta gazowa – 45%

Ostatnio bardzo często zadajemy sobie pytanie: płyta indukcyjna czy ceramiczna? Tutaj musimy wziąć pod uwagę nie tylko bilans energetyczny i wygodę użytkowania płyt indukcyjnych, ale także szybkość przygotowania potrawy. Pod każdym względem płyta indukcyjna spisuje się wspaniale. Wystarczy spojrzeć na opinie użytkowników płyt indukcyjnych.

Wysoka sprawność  kuchenki to znacznie krótszy czas gotowania, czyli oszczędność Twojego czasu przy kuchni oraz oszczędność energii elektrycznej. Z czyszczeniem kuchni tez nie ma problemu- przecież rozlane jedzenie nie przywiera!


Jakie naczynia?

Do płyt indukcyjnych należy używać specjalnych naczyń (z metali ferromagnetycznych, czyli takich, które przyciągają magnes). Nie można stosować naczyń z aluminium, ze szkła czy stali szlachetnej. Teoretycznie do gotowania na płycie indukcyjnej dozwolone jest używanie naczyń emaliowanych, ale tylko takich, których wkład wykonany jest z metalu ferromagnetycznego. Jednak nie wszyscy producenci płyt indukcyjnych zalecają takie rozwiązania (tutaj odwołaj się do instrukcji swojej kuchni indukcyjnej).

Płyta indukcyjna – urządzenie służące do gotowania potraw, podgrzewające naczynie w wyniku działania szybkozmiennego pola magnetycznego w dnie naczynia. To niby takie proste.

Na kuchniach indukcyjnych można używać garnki tylko z dnem wykonanym z odpowiedniego materiału.
Garnki odpowiednie do kuchni indukcyjnych:
* stal lub emaliowane lane żelazo,
* żelazo, stal lub nieemaliowane lane żelazo,
* 18/10 stal nierdzewna i aluminium, jeżeli ma oznaczenie, że jest odpowiedni do zastosowania do kuchni indukcyjnych

Garnki których nie można stosować na płycie indukcyjnej:
* naczynia kuchenne ze średnicą mniejszej niż zalecana przez producenta,
* naczynia ceramiczne, szklane,
* naczynia ze stali nierdzewnej, aluminium, brązu lub miedzi, chyba, że wyraźnie zaznaczono jako odpowiednie do kuchni indukcyjnych,
* naczynia z nóżkami, o wypukłym dnie

Dla celów właściwej pracy kuchni, garnki powinny mieć płaskie dno o średnicy w zakresie podawanej przez producenta, najlepsze efekty uzyskuje się jeżeli średnica garnka jest równa średnicy pola grzejnego. Garnki powinny mieć dno ferromagnetyczne.

Naprawy płyt indukcyjnych